Anvelopele viitorului vor fi inteligente Șoferii vor anvelope care se adaptează rapid la condițiile meteo

Din ce în ce mai multe tehnologii inteligente sunt folosite pentru autovehicule. Inteligența artificială poate reacționa mult mai repede decât oamenii, astfel consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de anvelopele care se pot adapta la condiții meteorologice diverse prin utilizarea tehnologiei senzorilor. Conform unui sondaj efectuat la solicitarea celor de la Nokian Tires**, 34% dintre șoferii europeni își doresc, în viitor, anvelope sensibile la condițiile meteo.

Internet of Things progresează rapid în categoria produselor de consum. În realitate, acest lucru înseamnă că obiectele sunt dotate cu senzori care pot măsura, identifica și reacționa la schimbările din mediu. Un pat cu senzori poate monitoriza calitatea somnului, iar îmbrăcămintea inteligentă poate răcori sau încălzi utilizatorii atunci când este necesar.

O anvelopă inteligentă ar putea monitoriza mediul înconjurător și pe ea însăși mai repede și în mai multe moduri decât șoferul.

„Senzorii din anvelopă ar putea măsura adâncimea și uzura suprafeței de rulare și ar putea alerta șoferul atunci când sunt necesare anvelope noi sau schimbul între anvelopele din față cu cele din spate, pentru a echilibra gradul de uzură și pentru a le optimiza durata de viață”, este de părere Teemu Soini, responsabil cu noile tehnologii la Nokian Tyres.

Se prevede un viitor cu soluții inteligente

Pentru început, senzorii instalați în anvelope vor măsura diferite variabile și vor transmite informația către șofer, fie direct în sistemele de bord ale vehiculului, fie în dispozitivul mobil al șoferului. Cu toate acestea, o anvelopă cu adevărat inteligentă este una care poate reacționa automat la informațiile primite de la senzor, fără ca șoferul să intervină.

„Aceste anvelope s-ar putea adapta automat la condițiile meteorologice și rutiere schimbând, de exemplu, modelul benzii de rulare. Pe vreme umedă, canelurile care stochează apa pot crește în volum și pot reduce riscul de acvaplanare.”

Industria anvelopelor a făcut deja primii pași înspre anvelopele inteligente, iar senzorii sunt utilizați deja pentru măsurarea presiunii de umflare. Totuși, anvelopele cu adevărat inteligente nu sunt încă disponibile.

„În prezent, există foarte puține aplicații inteligente de ultimă generație pentru anvelope destinate autoturismelor, dar acest lucru se va schimba în mod sigur în următorii cinci ani, iar anvelopele premium vor oferi mai multe soluții de asistență pentru șoferi. Anvelopele care reacționează în mod automat sunt încă de domeniul viitorului.”, estimează Soini.

Pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să rezolvăm o serie de situații, de pildă cum să facem senzorii durabili și suficient de siguri în timpul presiunii continue la care sunt supuși și cum să facem din tehnologia inteligentă o parte firească a procesului masiv de producție a anvelopelor.

Siguranța – primul pas în procesul de dezvoltare

Pe lângă anvelope inteligente, consumatorii doresc și anvelope sigure. Potrivit sondajului Nokian Tires*, aproape un șofer din doi și-ar dori ca anvelopele să ofere mai multă siguranță.

Anvelopele reprezintă un factor esențial pentru siguranță. Acestea sunt singurele patru suprafețe de contact cu șoseaua, iar sarcina lor principală este să transporte pasagerii în siguranță, indiferent de condițiile meteo sau de drum.

Anvelopele de înaltă calitate de astăzi sunt deja extrem de sigure. Cu toate acestea, există întotdeauna loc pentru mai bine. Dezvoltarea continuă și testarea neîncetată sunt esențiale.

„Dezvoltarea tehnologiei materialelor pentru anvelope ne permite să construim anvelope care funcționează din ce în ce mai bine în cele mai dificile condiții. În practică, putem îmbunătăți aderența la extreme, fără a compromite durabilitatea. Pentru Nokian Tyres, siguranța a fost întotdeauna fundamentală în dezvoltarea anvelopelor, și așa va fi și în continuare.”, declară Teemu Soini.

Ce își doresc șoferii europeni în materie de anvelope**:

  1. Să fie mai sigure 44% (toate țările)

Germania 34%, Italia 51%, Franța 30%, Republica Cehă 50%, Polonia 56%

  1. Să utilizeze tehnologia senzorilor pentru a se adapta la diferite condiții 34% (toate țările)

Germania 30%, Italia 40%, Franța 35%, Republica Cehă 28%, Polonia 35%

  1. Să elimine necesitatea schimbării sezoniere 33% (toate țările)

Germania 35%, Italia 30%, Franța 40%, Republica Cehă 28%, Polonia 34%

  1. Să se uzeze într-un ritm mai lent decât în ​​prezent 25% (toate țările)

Germania 27%, Italia 19%, Franța 21%, Republica Cehă 33%, Polonia 25%

  1. Să ruleze ușor, economisind combustibil și, prin urmare, extinzând autonomia vehiculului electric 23% (toate țările)

Germania 28%, Italia 23%, Franța 19%, Republica Cehă 24%, Polonia 21%

  1. Să fie rezistente la înțepături, să se repare singure 22% (toate țările)

Germania 19%, Italia 20%, Franța 17%, Republica Cehă 25%, Polonia 31%

**Date bazate pe 4.100 de respondenți care au participat la sondajul Nokian Tires realizat în decembrie 2018 și ianuarie 2019. Sondajul a fost efectuat online de către compania de cercetare de piață YouGov.

Informații suplimentare:

Cum ar putea arăta mobilitatea, condusul și anvelopele de iarnă în anul 2036?

Imagini:

Descărcați imagini aici

Contacte:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Praga, 00420 725 865 874,

jaroslav.pr@mccann.cz

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,

zuzana.seidl@nokiantyres.com

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

Nokian Tyres este cel mai nordic producător de anvelope din lume şi una dintre cele mai sustenabile companii din industrie. Anvelopele Nokian Tyres oferă siguranţă în orice tip de condiţii, fiind de înaltă calitate, sigure şi ecologice, pentru autovehicule, camioane şi maşini de mare tonaj. Suntem cunoscuți, în special, pentru anvelopele noastre inovatoare de iarnă. Vianor este parte a grupului Nokian Tyres şi este compania specializată pe mentenanță şi servicii pentru anvelope. În 2017, cifra de afaceri netă a Nokian Tyres a fost de aproximativ 1,6 miliarde euro, iar numărul angajaților a fost de 4.600. Nokian Tyres este listată la Nasdaq Helsinki Ltd. Pentru mai multe detalii despre companie, vizitați: www.nokiantyres.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *