Cum se manifesta si cum se trateaza paradontoza?

Paradontoza este o afectiune de tip stomatologic intalnita tot mai frecvent in randul pacientilor.  Ca orice afectiune, aceasta poate fi mai mult sau mai putin daunatoare dintilor, acest aspect diferind in functie de cata atentie vei acorda ingrijirii danturii.

Ce este paradontoza?

Paradontoza reprezinta inflamarea gingiei si a tesutului care sustine dintii pe arcada.

La inceput, aparitia paradontozei poate fi insesizabila dat fiind faptul ca primele simptome pot fi usor percepute ca anumite probleme uzuale. Printre aceste semne de inceput carora ar trebui sa le acorzi totusi atentie se numara:

  • Inflamarea gingiei;
  • Disconfortul resimtit la nivelul gingiei;
  • Sangerarile

In cazul in care odata cu aparitia acestor probleme nu vei merge la medicul stomatolog pentru a le trata, paradontoza  poate evolua si pot aparea simptome mai grave ale acesteia, precum:

  • Depunerea de tartru sau placa bacteriana;
  • Aparitia starii de mobilitate a dintilor;
  • Existenta pungilor parodontale;
  • Pierderea dintilor.

Cea mai grava consecinta a netratatii paradontozei este reprezentata de pierderea dintilor, lucru pe care este indicat sa il eviti cat mai mult posibil.

In ceea ce priveste cauzele aparitiei paradontozei, acestea pot fi de mai multe feluri, in functie de diversi factori precum:

  • Cei de tip genetic;
  • De mediu;
  • Diversele afectiuni de tip sistemic;
  • Din cauza unor medicamente;
  • Din cauza stresului;
  • Din cauza unui stil de viata nesanatos (in special din punct de vedere al alimentatiei si modului de ingrijire).

Modul de formare al tartrului este unul destul de simplu. Placa dentara se formeaza pe suprafata dintilor in momentul in care zaharurile din anumite produse alimentare iau contact cu bacteriile care exista deja in interiorul gurii. In cazul neingrijirii corespunzatoare a danturii, placa aceasta se intareste si se formeaza astfel tartrul.

Cum se trateaza paradontoza?

In primul rand este foarte important ca inca de la aparitia primelor simptome sa mergi la un control stomatologic. Tine cont de faptul ca intotdeauna este mult mai usor sa previi o afectiune decat sa o tratezi atunci cand aceasta este deja destul de avansata.

Avantajele tratarii din timp a paradontozei sunt multiple: disconfortul resimtit este la un nivel mult mai mic; economisesti timp fiind nevoie de mai putine sedinte pentru vindecare; si nu in ultimul rand necesita o suma mai redusa de bani.

Tratamentul paradontozei difera ca dificultate si perioada de timp in functie de stadiul afectiunii sau a starii de sanatate generala a dintilor.

Spre exemplu, in cazul depistarii timpurii si existentei unei forme usoare de imbolnavire, pradontoza necesita un tratament paradontoza mai simplu. Acesta consta intr-un detartraj  realizat cu scopul de a indeparta tartrul.

Pe de alta parte, in urmatorul stadiu de gravitate a acestei afectiuni, tratamentul pradontozei  poate fi atat unul non-chirurgical, cat si chirurgical.

Tratamentul  de tip non-chirurgical presupune realizarea chiuretajului pentru a curata suprafata expusa si a indeparta tartrul si placa bacteriana. Iar in cazul in care efectuarea unui astfel de tratament nu ofera rezultatele dorite, medicul dentist va apela la partea chirurgicala.

Nu sari peste controalele periodice la medicul stomatolog si ai grija de sanatatea dintilor tai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *