Învață cum să te protejezi în mediul online de Ziua Siguranței pe Internet

Noi studii Microsoft arată că trei sferturi dintre adolescenți (75%) spun că activitatea online le-a crescut nivelul de stres, determinându-i să-și piardă încrederea în ceilalți și să doarmă mai puțin. Prin urmare, este esențial ca tinerii să primească informațiile, sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a înțelege și gestiona situații online dificile și să înțeleagă rolul pe care îl au în a transforma internetul într-un loc mai bun.

Pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet, Microsoft a creat un nou joc numit Thumbs Up, Bug Down (TUBD), pentru a ajuta elevii să învețe cum să fie în siguranță în mediul online.

Această activitate își propune să-i ajute pe tineri să înțeleagă importanța respectului online prin interacțiuni mai amabile, mai empatice și mai decente. Acest ghid este conceput pentru a fi folosit de către profesori împreună cu jocul Microsoft TUBD. Similar vechiului joc „Snakes and Ladders”, TUBD este distractiv pentru studenți și ușor de folosit pentru profesori, cu o clasă întreagă sau cu grupuri mai mici.

Tot cu ocazia acestei zile dedicate siguranței pe internet, Microsoft lansează rezultatele unui nou studiu – Indexul privind Respectul Digital (DCI – Digital Civility Index) – care indică tonul interacțiunilor online așa cum au fost raportate de consumatorii din 25 de țări.

Indicele Microsoft privind respectul digital este de 70%, arătând cea mai mare lipsă de bune maniere online percepută de la demararea studiului în 2016 și fiind prima dată când DCI atinge acest nivel. Mai mult, tendințele la fel de îngrijorătoare ale suferințelor emoționale și psihologice, dar și consecințele negative determinate de expunerea la riscul online au crescut semnificativ. Studiul a analizat percepțiile adolescenților și adulților despre viața online și expunerea lor la 211 de riscuri online din patru categorii: reputațională, comportamentală, sexuală și personală/intruzivă. Indicele funcționează astfel: cu cât este mai scăzut (pe o scară de la 0 la 100), cu atât expunerea la risc a respondenților este mai scăzută și cu atât este mai ridicat nivelul de respect online în rândul oamenilor din țara respectivă.

În ceea ce privește anul curent, oamenii par încurajați de ceea ce ar putea aduce noul deceniu în termeni de respect online. Prin acest studiu, respondenții au fost îndemnați să spună cum văd ei următorul deceniu și să selecteze trei cuvinte pentru a descrie cel mai bine experiențele online și interacțiunile digitale în următorii 10 ani. „Respectul” a fost opțiunea preferată de cei mai mulți (66%), urmată de „siguranță” (57%), „libertate” (33%), „politețe” (32%) și „bunătate” (26%). Doar „empatia” a mai obținut peste 20% din voturi, iar „bunăstarea”, „incluziunea”, „sănătatea”, „compasiunea” și „curiozitatea” au obținut toate între 11% și 15%.

Cele mai populare răspunsuri în rândul respondenților sunt:

  • Jumătate (50%) își arată încrederea în companiile de tehnologie și social media că vor crea instrumente și implementa politici care să încurajeze un comportament online mai respectuos și politicos și, în același timp, care să sancționeze o conduită inadecvată.
  • Jumătate (50%) prevăd îmbunătățirea capacității oamenilor de a-și proteja confidențialitatea și datele personale.
  • O treime se așteaptă ca mai puține femei să fie hărțuite sexual online (34%), mai puțini adolescenți să fie intimidați (33%) și discuțiile politice online să devină mai constructive (33%).

Pentru a ajuta la realizarea unora dintre previziunile pozitive pentru anii 2020 și pentru a sărbători prima Zi a Siguranței pe Internet din noul deceniu, Microsoft prezintă patru principii de bun-simț pentru interacțiuni online mai sigure, mai sănătoase și mai respectuoase. Regulile provocării sunt:

Respectă regula de aur acționând cu empatie, compasiune și bunătate în fiecare interacțiune și tratându-i cu demnitate și respect pe toți cei cu care interacționezi online.

Respectă diferențele, perspectivele diferite, iar când au loc neînțelegeri, implică-te cu precauție și evită injuriile și atacurile personale.

Gândește înainte de a răspunde la lucrurile cu care nu ești de acord și nu posta sau trimite nimic care ar putea răni pe altcineva, dăuna reputației cuiva sau amenința siguranța cuiva.

Apără-te și ia apărarea altora susținându-i pe cei vizați de abuzuri online, raportând activitățile amenințătoare și păstrând dovezile de comportament inadecvat sau periculos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *