Trei fotografi români sunt pe lista de finaliști a Sony World Photography Awards 2018

Anunțarea listei finaliștilor SWPA 2019 vine cu o serie de fotografii excepționale din jurul lumii  

  • Toate fotografiile finaliste din competițiile Open și Youth 2019 sunt disponibile pe  org/press
  • Cei zece câștigători ai categoriei Open vor fi anunțați pe 26 februarie, iar câștigătorii din competițiile Open și Youth vor fi anunțați pe 17 aprilie 2019

București, 12 februarie 2019: World Photography Organisation a dezvăluit fotografiile selectate pentru competițiile Open și Youth din cadrul Sony World Photography Awards 2019. Trei fotografi români se află în spatele unora dintre cele mai bune imagini realizate în 2018.

Succesul fotografilor români este remarcabil, în contextul în care ediția din 2019 a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri – 326,997 din 195 de țări.

Lista finaliștilor din competiția Open vizează lucrări remarcabile selectate din zece categorii diferite și include 3 fotografi români, în 2 categorii. Fotografii și lucrările lor sunt:

  • Antonio Gandore cu imaginea The Scream, în categoria Landscape (Peisaje).  Deși peisajul românesc ilustrat în imagine arată impresionant, lacul a fost, de fapt, otrăvit de zona minieră din apropiere.
  • În cadrul categoriei Culture (Cultură), Alex Robciuc a fost selectat cu lucrarea Vasile Oanea.Portretul intim ilustrează viața lui Vasile și modul în care acesta îmbină stilul de viață specific regiunii Maramureș cu stilul de viață modern.
  • În categoria Cultură (Culture) este inclusă și Mona Lisade Remus Daescu. Imaginea surprinde mulțimea din Louvre, Paris, care încearcă să zărească cea mai celebră pictură semnată de Leonardo da Vinci. Daescu a declarat: “Încă din primii ani la școala de artă, visam cel mai adesea să merg la Louvre și să admir faimosul tablou Mona Lisa. Bineînțeles, când am ajuns acolo, realitatea m-a lovit și nici măcar nu m-am putut apropia de pictură. Într-un fel mă așteptam la asta, dar nu așa. Această experiență m-a făcut să mă gândesc la tehnologie, la puterea sau lipsa de putere a unei singure imagini și la ce înseamnă să fii autentic în secolul 21”.

Acești finaliști vor concura împotriva fotografilor talentați din toată lumea pentru a fi desemnați câștigători în categoriile lor și pentru a deveni Fotograful Open al Anului. Premiile includ cele mai noi echipamente de fotografiat de la Sony, zbor spre ceremonia de decernare a premiilor de la Londra și 5000 USD. Lucrările fotografilor finaliști români vor fi prezentate la expoziția Sony World Photography Awards Exhibition 2019, la Somerset House, Londra, apoi acestea vor porni într-un turneu global. Acestea vor fi publicate și în cartea anuală a SWPA.

Realizat de World Photography Organisation, Sony World Photography Awards este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei, la nivel global. Acest eveniment împlinește 12 ani alături de sponsorul său principal Sony și include patru competiții în total: Professional (pentru o serie de lucrări), Open (pentru o singură fotografie), Student (pentru instituții academice) și Youth (12-19 ani). Lista finaliștilor din cadrul competiției Professional va fi anunțată pe 26 martie.

Număr record de înscrieri la Sony World Photography Awards 2019

Fiind una dintre cele mai prestigioase competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards celebrează și promovează anual cea mai bună fotografie contemporană, aleasă dintr-o gamă largă de genuri fotografice înscrise în anul precedent.

Cel mai mare număr de înscrieri la SWPA a fost atins în acest an: 326.997 de lucrări care concurează în cele patru competiții principale.

Juriul pentru Open și Youth
Sony World Photography Awards este jurizat anonim de profesioniștii din industria internațională, printre care se numără reprezentanți ai muzeelor ​​internaționale, ai editurilor și ai mass-media.

Competițiile Open și Youth din acest an au fost prezidate de Rebecca McClelland, Photography Director & Head of Art Production  al Saatchi Saatchi & Prodigious (Marea Britanie).

 „Am fost uimită de diversitatea fotografiilor care au intrat în competițiile Open și Youth. SWPA reprezintă o apreciere foarte democratică a fotografiei, fie ele despre tradiții sau tendințe emergente din toate genurile, de la natură la modă. Concursul le oferă fotografilor din toată lumea o platformă”, a declarat McClelland.

„Jurizarea imaginilor nu este niciodată ușoară, este important să acordăm o apreciere egală indiferent de gen pentru a ajunge la un rezultat corect. Jurizarea se face anonim pentru a preveni nepotismul sau părtinirea, ceea ce este extrem de important. Aștept cu nerăbdare să văd aceste imagini remarcabile contemporane la expoziția din acest an de la Somerset House.”

Alte competiții și premii

Finaliștii din cadrul competiției Youth, competiție care desemnează cea mai bună imagine unică realizată de fotografi între 12 și 19 ani, au fost anunțați în această zi. Finaliștii competițiilor Professional și Student vor fi anunțați pe 26 martie. Toate fotografiile finaliste și câștigătoare vor fi expuse la vernisajul Sony World Photography Awards 2019 deschisă de pe 18 aprilie, până pe 6 mai 2019, la Londra. Această expoziție va porni apoi într-un turneu global.

Câștigătorii globali ai competiției vor fi anunțați la ceremonia de premiere de la Londra, pe 17 aprilie. Fotograful Anului, Fotograful Open al Anului, Fotograful Youth al Anului, câștigătorii categoriei Professional și cei zece finaliști din categoria Student vor avea un zbor rezervat spre Londra pentru a participa la acest eveniment. Câștigătorii vor primi, de asemenea, cele mai noi echipamente digitale Sony și vor fi incluși în albumul foto din 2019.

Date cheie în 2019

  • 26 Februarie – Anunțarea câștigătorilor pentru categoriile Open și National
  • 5 Martie – Anunțarea câștigătorului premiului „Contribuție excepțională la fotografie”
  • 26 Martie – Anunțarea finaliștilor din categoriile Professional și Student
  • 17 Aprilie – Fotograful anului, anunțarea câștigătorilor Open, Student, Youth și Professional
  • 18 Aprilie – 6 Mai 2019 – Expoziția Sony World Photography Awards (Somerset House, Londra)

Notă pentru editori

Mai multe informații pentru presă și toate fotografiile finaliste ale competiției Open and YouthFurther sunt disponibile pentru a fi descărcate și publicate pe www.worldphoto.org/press   

Despre Organizația Mondială a Fotografiei  

Organizația Mondială a Fotografiei  este o platformă globală pentru inițiativele din lumea fotografiei. Activând în peste 180 de țări, scopul organizației este acela de a ridica nivelul de conversație în acest domeniu celebrând cele mai bune imagini și cei mai buni fotografi din lume. Organizația se remarcă prin crearea relațiilor pe termen lung cu fotografii, dar și cu partenerii de marcă din industrie. World Photography Organisation găzduiește un număr mare de evenimente anuale, precum: Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de fotografie din lume, dar și PHOTOFAIRS, International Art Fairs Dedicated to Photography. Pentru mai multe detalii accesați www.worldphoto.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *