Sondaj Gartner: 45% dintre CIO fac trecerea catre responsabilitatea comuna a leadership-ului digital

 

CIO si directori de tehnologie spun ca GenAI este o tehnologie revolutionara.

45% dintre directorii IT incep sa colaboreze cu colegii lor din echipa de management (CxO) pentru a coagula echipe mixte formate din personalul IT si cel din departamentele de business in scopul de a coordona livrarea de servicii si produse digitale la scara intregii organizatii, potrivit sondajului global anual efectuat de Gartner in randul a peste 2.400 de CIO si directori de tehnologie.

„Directorii IT se confrunta cu o schimbare de paradigma, impartasind responsabilitatile de conducere cu CxO pentru a obtine succes in domeniul digital, in acelasi timp confruntandu-se cu presiunile bugetare si tehnologiile transformatoare”, a declarat Mandi Bishop, Distinguished VP Analyst la Gartner. „Pentru a conduce cu succes initiativele de transformare digitala, directorii IT trebuie sa dirijeze impreuna cu liderii de afaceri eforturile pentru a realiza proiectarea, livrarea si managementul capabilitatilor digitale cu echipele aflate cel mai aproape de punctul in care este creata valoarea”, a completat Mandi Bishop.

Analistii Gartner au prezentat rezultatele sondajului in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, eveniment care a avut loc la Orlando, Florida. Sondajul Gartner CIO and Technology Executive Survey 2024 a colectat date de la 2.457 de CIO respondenti din 84 de tari si din toate industriile majore, din organizatii cu venituri/bugete din sectorul public cumulate in valoare de aproximativ 12,5 trilioane USD si cu cheltuieli IT de aproximativ 163 miliarde USD.

Directorii IT continua sa democratizeze livrarea de servicii si produse digitale cu GenAI

CIO au pus deja bazele pentru livrarea democratizata de servicii si produse digitale prin intermediul unor tehnologii precum platformele low-code, pe care 64% dintre ei au spus ca le-au implementat sau intentioneaza sa le implementeze in urmatoarele 24 de luni. Inteligenta artificiala generativa (GenAI), despre care 70% dintre directorii IT spun ca este o tehnologie revolutionara care va schimba regulile jocului, va contribui la accelerarea ritmului de democratizare a livrarii de servicii si produse digitale dincolo de functia IT. In timp ce doar 9% dintre CIO au implementat deja tehnologii GenAI, peste jumatate (55%) spun ca vor implementa IA generativa in urmatoarele 24 de luni.

Sondajul a aratat ca principalele domenii in care CIO isi vor concentra in 2024 urmatoarele investitii includ securitatea cibernetica, analizele de date si platformele cloud (vezi Fig. 1).

Figura 1. Schimbarile estimate in investitiile in tehnologie efectuate de CIO in 2024

Sursa: Gartner (octombrie 2023)

Potrivit sondajului, CIO si liderii IT au mentionat imbunatatirea experientei clientilor sau cetatenilor, imbunatatirea marjelor operationale si generarea de venituri ca fiind cele mai importante rezultate urmarite prin investitiile in tehnologiile digitale (vezi Fig. 2).

Figura 2: Rezultatele cele mai importante urmarite de CIO prin investitiile in tehnologie digitala

Sursa: Gartner (octombrie 2023)

„Directorii IT de astazi au ambitii mult dincolo de livrarea IT”, a spus Bishop. „De fapt, 42% dintre CIO au raportat ca doresc sa creasca in sfera actuala a rolului pe care il detin si 43% spera sa-si extinda domeniul de aplicare cu responsabilitati suplimentare de conducere. Directorii IT trebuie sa fie in prima linie in furnizarea de rezultate de afaceri pentru a ajunge la urmatorul nivel”, a completat Bishop.

CIO pot imputernici si echipele de livrare digitala ale afacerilor conduse prin franciza

Sondajul a descoperit trei profiluri distincte de CIO care subliniaza modul in care CIO accelereaza si scaleaza livrarea de servicii si produse digitale:

  • 55% dintre CIO intervievati adopta o mentalitate de operator, in care CIO isi pastreaza responsabilitatea de livrare de servicii si produse digitale si colaboreaza cu CxO ca sponsori ai initiativelor digitale in zona de afaceri.
  • 33% dintre directorii IT chestionati sunt considerati exploratori. Acesti CIO au inceput sa implice CxO si personalul din zona de afaceri in activitatile de livrare digitala.
  • 12% dintre directorii IT sunt clasificati de Gartner drept francizori. Acesti CIO conduc, livreaza si guverneaza in comun initiative digitale impreuna cu colegii lor CxO. Responsabilitatea de livrare este impartita de personalul IT si de cel de afaceri care lucreaza impreuna in echipe mixte multidisciplinare.

Este mai probabil ca CIO ai francizorilor sa indeplineasca sau sa depaseasca asteptarile privind rezultatele digitale mai rapid decat omologii lor operatori si exploratori. Mai exact, 63% dintre initiativele digitale la nivel de organizatie ating sau depasesc obiectivele atunci cand CIO adopta un model de franciza. Acest rezultat este comparat cu procentul de 43% dintre initiativele digitale care reusesc atunci cand CIO raman intr-un model traditional de operator. In plus, francizorii au rezultate semnificativ mai bune in activitatile generale de management IT, cum ar fi dezvoltarea leadership-ului executiv si strategia de afaceri digitala.

Procesul in derulare de democratizare a livrarii de servicii si produse digitale reprezinta un efort de a stimula inovarea in afaceri, viteza de accedere pe piata si agilitate”, a declarat Janelle Hill, Distinguished VP Analyst, Gartner. „Intrucat CEO-ul organizatiei se asteapta ca directorii IT sa orchestreze o serie de rezultate ale organizatiei, acestia trebuie sa integreze si sa alinieze initiativele digitale conduse de omologii lor CxO. Co-proprietatea CIO si CXO asupra livrarii de servicii si produse digitale este o parte indivizibila a atingerii rezultatelor organizatiei”, a adaugat Janelle Hill.

Intr-un design de tip franciza, CIO si CxO au, de asemenea, responsabilitatea pentru guvernarea tehnologiilor. Aproape jumatate dintre CIO francizorii (47%) sunt de acord ca afacerea ar trebui sa imparta responsabilitatea pentru conformitate si risc, comparativ cu doar 19% dintre operatori.

„Francizorii care dezvolta o mentalitate de co-guvernare lucreaza alaturi de CxO pentru a gestiona securitatea cibernetica si confidentialitatea datelor – doua domenii care au facut in mod traditional parte din supravegherea CIO”, a adaugat Hill, completand: „CxO recunosc ca CIO este in primul rand responsabil pentru crearea standardelor de guvernare, dar recunosc ca trebuie sa impartaseasca responsabilitatea pentru respectarea acestor standarde”.

Clientii Gartner pot citi mai multe in „2024 CIO and Technology Executive Agenda: Franchise Digital Delivery”.

Despre Gartner IT Symposium/Xpo

Gartner IT Symposium/Xpo este cea mai importanta intalnire pentru CIO si alti directori IT la nivel mondial. Directorii IT se bazeaza pe aceste conferinte pentru invata cum sa foloseasca oportunitatile ca tehnologia, perspectivele si tendintele sa modeleze viitorul IT si al afacerilor. Urmariti stirile si noutatile de la Gartner IT Symposium/Xpo pe Gartner Newsroom, pe X folosind #GartnerSYM, pe Instagram si pe LinkedIn.

Datele si locatiile viitoare pentru Gartner IT Symposium/Xpo includ:

6-9 noiembrie | Barcelona, Spania

13-15 noiembrie | Tokyo, Japonia

28-30 noiembrie | Kochi, India

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva actionabila si obiectiva pentru CIO si liderii IT, pentru a-i ajuta sa-si conduca organizatiile prin transformarea digitala si sa conduca cresterea afacerii. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter si LinkedIn folosind #GartnerIT. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *