Hercesa România a vândut 50% din prima etapă a Fazei 1 a Stellaris Residencias. Efectul eliminării TVA de 5%: „Vom modifica mix-ul de apartamente.”

  • În 2024, an în care aniversează 20 de ani de prezență pe piața locală, Hercesa România are în construcție și în pregătire 1.000 de apartamente noi în Vivenda și Stellaris.

București, 14 februarie 2024.  Eliminarea cotei reduse de TVA 5% de la 1 ianuarie 2024 determină regândirea mix-ului de apartamente din proiectul Stellaris Residencias, dezvoltat de Hercesa România lângă stadionul Steaua din București, a cărui primă clădire a fost vândută în proporție de 50%.

Impactul creșterii cotei minime de TVA de la 5% la 9% pentru apartamentele cu un preț maxim de 120.000 de euro se simte deja în piața rezidențială și ne-a determinat să regândim mix-ul de apartamente începând cu a doua clădire din prima fază a Stellaris Residencias. În prima clădire, 75% dintre apartamente au fost concepute pentru un preț cu TVA redus”, a declarat Romeo Ghica, manager de operațiuni în cadrul Hercesa România. „Dezvoltatorii au construit în ultimii cinci ani apartamente cu TVA redus pentru că prețul a fost factorul decisiv pentru decizia de achiziție a clienților. Evoluția pieței din această perioadă, caracterizată prin creșteri de preț, a făcut însă ca TVA-ul redus să mai poată fi aplicat doar în cazul apartamentelor cu două camere”, a adăugat Romeo Ghica.

Preferința din ultimii ani a cumpărătorilor pentru apartamentele cu două camere a creat o serie de perturbări în piața rezidențială, potrivit reprezentantului Hercesa România. Din perspectiva eficientizării costurilor de construcție, cu cât apartamentele sunt mai mici, cu atât necesarul de dotări este mai mare și suprafața utilă raportată la cea construită a clădirii scade: e nevoie de mai multe holuri de distribuție, amplasarea fațadei este mai dificilă și dotarea cu locuri de parcare este mult mai costisitoare.

Creșterea cotei minime de TVA de la 5% la 9% la achiziția de apartamente a generat un recul al ritmului de vânzări în luna ianuarie 2024”, a afirmat Cornel Itu, director de vânzări al Hercesa România. „Pe termen mediu însă, impactul acestei măsuri va fi absorbit de piață și noi avem deja exemplul Blocului L din Vivenda Residencias, o clădire în construcție cu 80 de apartamente cu prețuri la care se aplică TVA de 19% și la care nivelul vânzărilor a ajuns la 70%”, a completat Cornel Itu.

Hercesa România 20 de ani: 1.000 de apartamente livrate și 1.000 în construcție/în pregătire

Hercesa este prezentă pe piața din România din anul 2004 și a livrat de atunci 1.000 de apartamente în proiectul Vivenda Residencias din zona Titan din București. În 2012, Hercesa România a redeschis Hotelul Cișmigiu, aflat în prezent tot în portofoliul companiei.

default

În prezent, Hercesa România are în construcție și în pregătire 1.000 de apartamente în proiectele Stellaris Residencias și Vivenda Residencias.

Stellaris Residencias, al doilea proiect rezidențial de anvergură dezvoltat de Hercesa România în București, după Vivenda Residencias, este destinat segmentului mediu al pieței rezidențiale și va cuprinde un total de 4.500 de apartamente. Prima fază a Stellaris Residencias presupune o investiție de 59 de milioane de euro, va fi construită în patru etape și va cuprinde 482 de apartamente. Prima clădire rezidențială din Stellaris Residencias, cu un total de 129 de apartamente, are ca termen de finalizare sfârșitul anului 2024.

În paralel, Hercesa România construiește în Vivenda Residencias blocul L, un concept cu doar două apartamente pe etaj, situat lângă supermarketul Lidl. Blocul L are termen de finalizare septembrie 2024 și cuprinde 80 de apartamente cu 3 si 4 camere, cu suprafețe utile totale cuprinse între 82 mp și 115 mp.

În acest an, compania va începe lucrările de construcție la Blocul D, prima etapă a ultimei faze a Vivenda Residencias, care presupune o investiție de peste 9 milioane de euro, are ca termen de finalizare septembrie 2025 și va cuprinde 73 de apartamente din totalul de aproape 400 de unități care vor fi dezvoltate în această etapă a proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *