Gartner IT Symposium/Xpo 2023 Barcelona: Reperele zilelelor 2, 3 si 4

Prezentat de Mbula Schoen, Sr Director Analyst, Gartner

Momente importante ale evenimentului care are loc saptamana aceasta la Barcelona.

In ziua 2 a conferintei, s-a discutat despre strategiile de atragere si angajare a talentelor IT de top, concluziile sondajului anual Gartner CIO & Technology Executive Survey, precum si explorarea modului de operationalizare responsabila a inteligentei artificiale si ce trebuie sa faca CIO pentru a atinge aspiratiile guvernamentale post-digitale.

Strategii eficiente pentru atragerea si angajarea talentelor IT de top

Lipsa de informatii bazate pe date despre piata muncii IT si despre ceea ce cauta candidatii are ca rezultat eforturi de recrutare irosite. In aceasta sesiune, Mbula Schoen, Sr Director Analyst la Gartner, a impartasit modul in care CIO pot aplica cinci strategii eficiente pentru a atrage talente de top si pentru a ocupa pozitiile deschise.

Principalele idei

  • Un sondaj recent Gartner legat de talentele IT a constatat:
    • Concurenta ramane acerba, 48% dintre candidati raportand ca au primit trei sau mai multe oferte in timpul ultimei cautari de loc de munca.
    • Candidatii nu sunt dedicati locului de munca pe care tocmai l-au acceptat. Multi inca urmaresc ofertele de pe piata muncii.
    • In ultimele 12 luni, jumatate dintre candidati au acceptat o oferta si apoi s-au retras inainte de a incepe.
  • Existacinci bune practici pe care directorii IT ar trebui sa le urmeze pentru a atrage talente de top:
  1. Accesati grupul mare de candidati IT pasivi
  2. Repganditi postarile de locuri de munca IT pentru a oferi informatii convingatoare
  3. Construiti brandul  organizatiei IT cu o propunere de valoare pentru angajatii IT
  4. Implicati nevoile candidatilor la inceputul procesului de angajare
  5. Promovati implementarea mai multor modele flexibile de lucru
  • “Ganditi fara frontiere si promovati implementarea mai multor modele flexibile de lucru.”
  • “Nu exista o masura care sa se potriveasca tuturor pentru optiunile flexibile ale modelului de lucru. Majoritatea organizatiilor vor avea cel putin trei modele in cadrul fortei lor de munca.”

Signature Series: Agenda executiva pentru 2024 a CIO si executivilor din zona de tehnologie

Prezentat de Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst, Gartner

Conducerea domeniului tehnologiei s-a schimbat pentru totdeauna, deoarece democratizarea livrarii digitale redeseneaza fundamental granitele dintre departamentele IT si alte domenii de afaceri. In aceasta sesiune, Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner, a dezvaluit ce ar trebui sa fie pe agenda CIO pentru 2024 si nu numai.

Principalele idei de retinut:

  • “Rolul CIO se extinde. Sunteti inca responsabil pentru domeniile traditionale ale aplicatiilor si infrastructurii IT, dar 62% dintre voi purtati, de asemenea, o palarie de lider in transformarea digitala a organizatiilor.”
  • “Atunci cand clasificam pentru investitiile in tehnologia digitala primele trei cele mai critice rezultate ale organizatiilor, experienta clientilor sau a cetatenilor este regele, urmata indeaproape de marje si generarea de venituri.”
  • “Cei mai de succes CIO exploateaza momentul prin implicarea strategica a colegilor lor CxO pentru a partaja resursele, finantarea si responsabilitatea pentru furnizarea initiativelor digitale. Ei conduc IT-ul ca pe o afacere.”
  • “Directorii IT de top francizeaza livrarea digitala. Modelele de franciza reprezinta modul in care companiile din intreaga lume valorifica ecosistemele pentru a atinge scala de dezvoltare urmarita, pentru a depasi constrangerile bugetare si de talente si pentru a reduce riscurile.”
  • “Cultivarea increderii si a conducerii colective intr-un model de franciza face mai mult decat sa ofere rezultate mai bune in afaceri. De asemenea, creste performanta CIO si a echipelor de conducere din IT.”
  • “Securitatea cibernetica, datele si analiticele, platformele cloud si tehnologiile de integrare se numara printre investitiile tehnologice de top despre care CIO ne-au spus ca sunt in crestere in acest an si sunt factori fundamentali ai echipei de fuziune.”

IA responsabila inseamna oamenii responsabili si etici. Fiti unul dintre ei

Prezentat de Van Baker, VP Analyst, Gartner

Inteligenta artificiala (IA) responsabila devine din ce in ce mai importanta atunci cand solutiile IA ating o scara larga. In aceasta sesiune, Van Baker, VP Analyst la Gartner, a impartasit cateva dintre cele mai bune practici pentru operationalizarea IA responsabila.

Principalele idei:

  • Puneti intrebari grele! “Implicati oamenii potriviti pentru a oferi perspective diverse pentru a pune si a raspunde la intrebari. Stabiliti asteptari deoarece raspunsurile s-ar putea abate in timp.”
  • Planificati-va o strategie IA responsabila pentru a va concentra in mod egal asupra intentiilor si consecintelor. “Dezvoltati si puneti in aplicare masuri inainte si dupa lansarea tehnologiei.”
  • Examinati fiecare caz de utilizare. “Actiunile responsabile ale IA difera de la caz la caz, deoarece fiecare caz de utilizare functioneaza intr-un context usor diferit.”
  • “Tratati evaluarile riscurilor si conformitatea ca un bun inceput al unei abordari mai cuprinzatoare a IA responsabile de rezolvare a dilemelor pentru a genera valoare.”
  • “Stabiliti valori si masuri pentru a incuraja oamenii sa faca ceea ce trebuie si sa ofere feedback valoros.”
  • Fiti deschis si transparent cu privire la actiunile dvs. “Cea mai fundamentala parte a strategiei IA responsabile sunt actiunile, nu doar principiile.”

Guvernarea digitala s-a incheiat! Ce urmeaza?

Prezentat de Arthur Mickoleit, analist director, Gartner

Digitalul nu mai este un calificativ pentru modul in care guvernele furnizeaza servicii. Rezultatele misiunii sunt tot ceea ce conteaza. In aceasta sesiune, Arthur Mickoleit, analist director la Gartner, a explorat ce trebuie sa dezvolte CIO pentru a atinge ambitiile guvernamentale post-digitale.

Principalele idei:

  • “Pentru a-si creste asteptarile post-digitale, guvernele ar trebui sa se asigure ca dezvolta capacitati de empatie cognitiva, construind o intelegere mai completa si mai precisa a partilor interesate ca oameni.”
  • “Guvernarea post-digitala necesita, de asemenea, servicii hiper-personalizate care combina perspectivele empatiei cu informatiile operationale in timp real, actionabile in timpul procesului de luare a deciziilor”.
  • “Guvernele trebuie sa transforme datele in perspective si apoi in actiuni, construind sprijin pentru modelele operationale de luare a deciziilor in timp real.”
  • “Pana in 2024, peste 60% din investitiile guvernamentale in inteligenta artificiala si analiza datelor vor conduce la decizii si rezultate operationale in timp real.”
  • “Guvernele trebuie, de asemenea, sa dezvolte un ecosistem orchestrat de parteneri centrat in jurul rezultatelor comune”.
  • “Pana in 2026, peste 75% dintre guverne vor evalua succesul transformarii digitale prin masurarea impactului durabil al misiunii.”

Cum pot transforma CIO inteligenta artificiala intr-un partener omniprezent 

In ziua 3 a conferintei, participantii au aflat cum arata o foaie de parcurs Net Zero pentru IT durabil, s-a discutat despre cum sa supraalimentam experienta digitala a angajatilor cu superaplicatii, despre modul in care CIO pot face IA un partener omniprezent, transparent si etic de luare a deciziilor si s-au explorat constatarile cheie din cel mai recent sondaj Gartner privind experienta angajatilor digitali.

Anunturi cheie

O foaie de parcurs Net Zero pentru un IT sustenabil

Prezentat de Shanna Grafeld, analist principal, Gartner

Directorii IT din organizatiile cu ambitii mari de sustenabilitate vor trebui sa-si imbunatateasca semnificativ jocul pentru a atinge Net Zero in IT si pentru a actiona in sprijinul organizatiei. In aceasta sesiune, Shanna Grafeld, analist principal la Gartner, a impartasit cateva linii directoare pentru a ajuta CIO sa-si imbunatateasca abordarea Net Zero.

 

Principalele idei:

  • “Pana in 2025, 75% dintre organizatii se vor confrunta cu o penurie continua de energie electrica, accelerand impulsul pentru un IT durabil.”
  • Energia regenerabila:Organizatiile ar trebui sa creeze o politica pentru energia regenerabila si sa utilizeze cat mai putine compensari de carbon posibil.
  • Centre de date:Intreprinderile ar trebui sa treaca de la eficienta ofertei la gestionarea cererii.
  • “Zonele de cloud public alimentate cu energie regenerabila pot reduce emisiile de GES cu 70% pana la 90%, in comparatie cu centrele de date traditionale mostenite alimentate cu energie din combustibili fosili”.
  • Locul de munca digital:Organizatiile ar trebui sa educe angajatii si sa promoveze principiile economiei circulare.
  • Date:Companiile ar trebui sa caute modalitati de a stimula igiena datelor prin reducerea ciclurilor de procesare sau gazduirea datelor in locatii cu emisii reduse de carbon.
  • Software: Organizatiile pot utiliza surse de energie cu emisii reduse de carbon si pot rula software in locul potrivit la momentul potrivit.

Accelerati experienta digitala a angajatilor cu Superapps

Prezentat de Jason Wong, Distinguished VP Analyst, Gartner

Acoperirea Superapps devine globala, iar impactul lor nu este doar asupra consumatorilor, ci si asupra fortei de munca. In aceasta sesiune, Jason Wong, Distinguished VP Analyst la Gartner, a discutat de ce superaplicatiile vor deveni o parte esentiala a experientei digitale a angajatilor, ce tehnologii se afla in spatele lor si cum liderii de aplicatii pot crea o strategie de succes pentru superaplicatii.

Principalele idei:

  • “O superaplicatie este o aplicatie mobila care ofera utilizatorilor finali (clienti, parteneri sau angajati) un set de caracteristici de baza consolidate prin extensibilitate prin miniaplicatii.”
  • “Apelati la tehnologi de afaceri si echipe mixte pentru a crea o comunitate de construire a miniaplicatiilor.”
  • “Liderii din domeniul ingineriei de aplicatii si de software trebuie sa evalueze crearea de superaplicatii pentru clienti, parteneri si angajati, precum si participarea la ecosistemele superapp conexe prin miniaplicatii.”
  • “Superaplicatiile ofera angajatilor capabilitati de noi hub-uri de lucru, hub-uri de roluri de afaceri, hub-uri de implicare a angajatilor, hub-uri de servicii tehnologice si hub-uri de servicii pentru angajati la locul de munca digital.”
  • “Determinati daca o superaplicatie ajuta la atingerea mai buna a obiectivelor de afaceri pentru angajati.”
  • “Evaluati tehnologia si talentul necesar pentru a sustine o platforma superapp.”

Signature Series: IA se alatura echipei: “Hello World!”

Prezentat de Pieter den Hamer, VP Analyst, Gartner

In calitate de multiplicator de inteligenta si orchestrator de complexitate, IA nu mai este un partener pasiv, ci mai degraba genereaza acum noi cunostinte si formuleaza noi strategii. In aceasta sesiune, Pieter den Hamer, VP Analyst la Gartner, a explicat modul in care CIO poate face din AI un partener omniprezent, transparent si etic de luare a deciziilor.

Principalele idei:

  • “Printr-un alt punct de inflexiune din istoria inteligentei artificiale, IA s-a alaturat acum echipei – nu ca o tehnologie pasiva, ci din ce in ce mai mult ca un asistent pentru decizie”.
  • “IA nu mai este o recuzita, ci un actor, devenind o parte activa a organizatiei si o parte integranta a mediului de colaborare.”
  • “IA este un element permanent al peisajului dvs. tehnologic, patrunzand in fiecare aspect al intreprinderii dvs. si propulsand o epoca de “nativi IA” care s-au nascut cu IA si a devenit ca o parte a ADN-ului lor.”
  • “Aproximativ 80% din proiectele dvs. de IA ar trebui sa constea in initiative care se afla la limita– in care IA este deja incorporata in solutiile existente sau vizeaza cresterea productivitatii. Aceste proiecte au, de obicei, un orizont de timp de aproximativ 12 luni.”
  • “Aproximativ 17% din initiativele unui portofoliu IA ar trebui saimpinga limitele – spre jocuri creative si cazuri de utilizare potential provocatoare, avand in vedere fie cresterea, fie reducerea inteligenta”.
  • “Restul de trei procente din initiative ar trebui sa depaseasca limitele, oferind noi scenarii radicale si cazuri de utilizare indraznete care au potentialul de a modifica industriile sau de a crea noi functii de afaceri”.

Zece lucruri critice pe care angajatii doresc ca CIO sa le stie

Prezentat de Tori Paulman, Sr Director Analyst, Gartner

Pentru a aborda mai bine si a satisface o forta de munca din ce in ce mai exigenta, liderii de aplicatii digitale la locul de munca trebuie sa navigheze intr-o experienta digitala a angajatilor caracterizata prin frictiuni de lucru, cresterea dexteritatii digitale si preferinte diverse cu privire la aplicatii, locuri de munca si intalniri. In aceasta sesiune, Tori Paulman, Sr Director Analyst la Gartner, a impartasit 10 perspective despre sentimentele angajatilor digitali, comportamentul fata de tehnologia pe care o folosesc si preferintele angajatilor digitali cu privire la locurile de munca si aplicatiile de utilizat.

Principalele idei:

  • Un sondaj recent Gartner efectuat in randul a 4.800 de angajati digitali a oferit 10 perspective despre ceea ce pot face CIO pentru a atrage, pastra, perfectiona si face forta de munca mai productiva.
  • “Angajatii considera ca CIO are al 3-lea cel mai pozitiv impact asupra experientei generale a angajatilor. Mai mult chiar decat directorul de resurse umane (CHRO).”
  • “74% dintre angajati spun ca intentioneaza sa ramana in organizatia lor actuala pentru urmatorii trei ani”.
  • “Angajatii se bazeaza mai mult pe IT pentru asistenta decat in 2020. In 2020, angajatii au vrut sa-si rezolve singuri propriile probleme.”
  • “94% dintre angajati au acceptat atunci cand au fost intrebati daca vor fi dispusi sa accepte monitorizarea pentru beneficii personale”.
  • “Cu cat este mai mare numarul de aplicatii utilizate, cu atat sunt mai mari problemele cu care se confrunta angajatii. 56% dintre respondenti au declarat ca se lupta sa gaseasca informatiile si 44% au recunoscut ca au luat o decizie gresita din cauza lipsei de constientizare.
  • “Angajatii sunt in mare parte multumiti de aplicatii, dar satisfactia lor este in scadere. Acum este la 88%, in scadere de la 92% in 2020.”
  • “Angajatii raporteaza ca utilizeaza tehnologia in moduri noi. De exemplu, 57% folosesc instrumente de analiza pentru a construi tablouri de bord personalizate.”
  • “Angajatii considera ca dezvoltarea competentelor digitale va avea un impact pozitiv asupra avansarii lor in cariera, va contribui la autonomia lor in munca si le va imbunatati eficienta muncii. “
  • “Angajatii doresc sa faca parte din planificarea unui loc de munca hibrid.”
  • “Cand au fost intrebati care au fost primii 5 factori care i-au motivat sa lucreze de la biroul corporativ, 57% dintre angajati au spus Facetime cu colegii. Accesul la echipamente de birou s-a clasat pe locul 2 (47%).”

CIO ar trebui sa recunoasca si sa se pregateasca pentru aceste sapte disruperi:

  • Impactul furtunii geomagnetice: Creati o lista de amenintari existentiale pentru infrastructura IT perturbata.
  • Codeplasma: Angajeaza si pastreaza filozofi de cod.
  • AI reglementata: asigurati continuitatea afacerii prin actualizarea modelelor de afaceri si de operare.
  • Epoca de aur a „angajatilor de argint”: orientati compensarea, programul de lucru si recrutarea pentru a stimula angajarea angajatilor in varsta.
  • „Lideri” saritori „intarziati”: evalueaza agresiv „chizitiile tehnice” ca optiune principala de crestere.
  • Ritmul „inovatiei in inginerie”: cresteti dezvoltarea rapida in lumea virtuala si fizica.
  • Cursa spatiala 2.0: Stabiliti o disciplina de transfer de tehnologie pentru a valorifica noi capabilitati legate de spatiu.
  • Expertii nostri au abordat conducerea eficienta, modul in care AI generativa va avea un impact asupra managementului si cum sa fii un performant digital de top.

Directorii si forta de munca profesionala imbunatatite cu inteligenta artificiala vor revolutiona managementul

Afacerea autonoma este urmatorul val macro distinct al schimbarii afacerilor bazate pe digital. Helen Poitevin, Gartner Distinguished VP Analyst, a explorat cum sa imbunatateasca liderii de afaceri si sa activeze competentele de baza ale organizatiilor cu ajutorul AI.

„Doar unul din doi angajati are incredere in capacitatea managerului sau de a-si conduce echipele pentru a avea succes in urmatorii doi ani.”, a spus Helen Poitevin, VP Analist distins la Gartner.

Suportul AI poate beneficia de aceste domenii ale intreprinderii:

  • Profesionisti si lideri individuali: imbunatatiti performanta, abilitatile si dezvoltarea prin scaderea timpului catre competenta.
  • Luarea deciziilor de management: obtineti un avantaj de lider cu descarcare cognitiva si decizii mai bune si mai rapide.
  • Productivitatea intreprinderii: abordati complexitatea fluxurilor de lucru prin detectarea si eliminarea frictiunilor inainte ca acestea sa apara.

Dincolo de hypeul ChatGPT: implementarea AI generativa in intreprindere

Tehnologiile AI generative pot genera versiuni noi, derivate de continut, strategii, design si metode prin invatarea din depozite mari de continut original sursa. In aceasta sesiune, Gabriele Rigon, analist principal Gartner, a discutat despre starea actuala a inteligentei artificiale generative, cazuri de utilizare cheie pentru intreprinderi si la ce sa ne asteptam in continuare.

„78% dintre directorii IT cred ca beneficiile AI generative depasesc riscurile sale”,  spus Gabriele Rigon la IT Symposium Barcelona.

Cautati care sunt actiunile si aliatii potriviti pentru a deveni un performer digital de top

Interpretand rezultatele sondajului privind schimbarea culturii intreprinderii realizat de Gartner in 2023, Daniel Sánchez Reina, analist VP Gartner, a identificat care aliati sunt cei mai eficienti pentru organizatiile care doresc sa devina performanti digitali de top si a subliniat actiunile rapide pentru a atinge aceste ambitii.

Pentru a deveni un performer digital de top:

  • Alegeti-va in mod judicios aliatii pentru schimbarea culturii intreprinderii. Identificati un CxO cu influenta si o mentalitate digitala pentru a conduce transformarea.
  • Aplicati principiile democratizarii livrarii digitale. Alegeti punctele dure din doua categorii de rezultate de afaceri in care digitalul poate fi un factor favorizant. Determinati capacitatile de afaceri necesare pentru a depasi aceste provocari.
  • Concentrati-va pe cresterea abilitatilor digitale ale C-suite. In noile aplicatii tehnologice, includeti functionalitati pentru CxO, instruiti directorii in IA generativa si organizati comunitati de practica (CoPs).

Gartner IT Symposium/Xpo, cea mai importanta intalnire a CIO si a directorilor IT™ din lume, reuneste mii de directori in fiecare an pentru a raspunde nevoilor strategice ale directorilor CIO si ale echipelor lor de conducere.

Aflati mai multe despre Gartner IT Symposium/Xpo si despre ceea ce va rezerva pentru 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *